Saturday, October 3, 2009

dEmI sEsUaP nAsI.. T_T

Sesungguhnya kehidupan merupakan sebuah ujian.. ujian yg PERLU dihadapi oleh setiap hamba-Nya (xnk hadapi bunuh diri senang ^_^ gurao jek hehe) apatah lagi di zaman ini di mana kita dapat lihat dengan JELAS dunia berkembang maju dan moden.. tetapi pemikiran...?? adakah semakin matang @ maju...?? saya rasa tidak...


(ni ke nasi tu huhu ttbe cam sedap lak nmpak huhu)

tahun 2009 memperlihatkan satu polemik (pinjam ayat sufi mpp haha xtao betoi ke x neh haha) perubahan di mana ekonomi negara2 dunia, termasuk negara2 maju.. terkesan dengan semua ini.. sehingga di US ada doktor yang terpaksa bekerja sebagai pemandu teksi untuk menyara hidup..

apa yang aku dok mencarut dalam dua perenggan kat atas neh...???

haha actually takdak kena mengena sangat pun haha saja nak buat teruk ja buat ayat macam tu haha ^_^ hehe..

sebenarnya entry aku kali ni bukannya tentang dunia tetapi just dalam konteks kecil kehidupan di ump. Since 1st year aku tengok orang berlumba-lumba buat duit dengan pelbagai cara.. ada yang halal.. ada yang was-was... mungkin banyak jugak yang haram (perghhh cam serius la plak entry aku kali ni hahaha). macam2 la ada.. ada yang expand bisnes MLM dia.. ada yang dapat kereta mak pak bagi dia pandai2 buat SEWA.. elok sebulan LINGKUP terus haha.. ada jugak yang gunting rambut la jual top up la jual nasi lemak la jual orang la (oops dalam ump kalo ade nak jugak tawu current price orang sekarang sekilo berapa??? hihihi ^_^ jangan marah) dan sebagainya...

sebenarnya (dari tadi dok keja sebenarnya hehe) aku nak cerita yang sebenarnya (sebenarnya lagi huhu) mulai hari ini.. dengan rasminya aku telah join venture dengan along (classmate aku) untuk buat bisnes MENGHANTAR ORANG ke bandar (orang ja sekarang masa2 akan datang xtau la kalo leh suport beruang lak hahaha).. aku sertakan sekali announcement yang along buat untuk promote bisnes ni..

(aku padam no demi privacy sume yang terlibat ngee ^_^ )

syarikat kami diberi nama K K TRAVEL AND TOURS (haha sory along suka2 ja aku bagi nama walaupun kita tak x pernah bincang pun hehehehe).. sebagaimana yang anda boleh baca.. K K tu for sure refer kepada nama kami dua iaitu KHUZAIRI & KHUSAIRI.. (leh jgk kalo nak kata k=kacak ke pe2 ke hehehe)

soalan pertama dari pelanggan pertama "kembar ke?? name same je??"
haha cam nak terguling2 aku dengar soalan tu.. camne die leh samekan aku yang comey dengan along yang comot tuh haha (along... ampuuunnn hahaha).. ari ni aku dapat dua pelanggan ja.. maksudnya dua trip la..




dalam syarikat neh.. for sure jugak yang kami adalah bos... (driver pun kami jugak haha semua kami lah senang cerita hehe).. jadi... sekarang neh aku merupakan pemandu separuh masa la.. kami offer harga yang jaoh lebih murah dari teksi2 yang datang ke ump.. just rm20 je satu trip.. kalo teksi range dia dalam rm35-40 jugak..

(masuk part sedih)

semua ini harus ku lakukan demi menanggung pembelajaranku di ump... T_T apa lagi yang boleh ku lakukan.. ibu bapaku sudah tua.. abang dan kakak masing2 mempunyai keluarga untuk disara... maka.. tinggallah aku keseorangan terkontang kanting membanting tulang mencari sesuap nasi demi meneruskan kehidupan ku ini.. apatah lagi kos sara hidup di pahang ni tinggi.. buku rujukan lagi.. (hahaha bidaah gler aku x prnah beli lg buku rujukan since msuk ump haha truk tol aku huhu) nak makan lagi.. nak main bowling lagi... (haha)


(ya Allah.. ampunilah dosaku kerana menipu hehe)

(sebenar-benarnya..)

aku memang takkan sewakan keta neh sebab deal aku dengan parent time diorg bagi keta ialah "tak boleh sapa2 pun duduk kat seat driver" means
(siapa pun tak boleh pinjam huhu) so kalo ada member2 nak mintak tolong hantar mana2 tu tak kisah la sebab biasa la tolong2 sesama member.. tapi malangnya ada yang suka take advantage kat orang yang LURUS bendul cam aku ni (haha).. ada yang janji macam nak rak mintak aku hantar gi terminal & janji nak isi minyak.. tapi bila aku hantar.. die blah gitu jek.. sekali dia buat aku tak kisah lagi.. dia buat lagi lepas tu. takpa la.. kira halal la... tapi lepas tu dia wat aku cam driver dia plak SUKA2 HATI suro aku bawak pi sana sini.. tertinggal barang nak aku amekkan... wahhhhh.. banyak cantik....!!!

aku tak sampai ati nak sound... so.. aku wat gini je la.. hopefully dia baca announcement tu.. tapi dia cam x baca lagi ja... lepas ni kalo dia nak aku bawak pun takpa tapi this time i mean business...!! huhu.. aku dengan member2 aku tak kisah sangat sebab aku apply "give n take" aku tolong diorang dalam nak gerak sana sini tapi diorg leh tolong aku dalam cara lain plak.. asalkan tak amek kesempatan dah la.. huhu...

kepada rakan2 yang memang selama ni aku tak pernah mintak pape in return.. jgn dok gatai nak terasa dengan entry aku neh.. dengan korang kalo aku nak duit minyak aku mintak keh.. kalo tak, tak payah.. orite...?? hehe... ^_^

k la.. penat kot dok merepek sorang2.. kalo ade idea nanti aku tambah lain hehe adiozz my frenzz hehe... ^_^


(aku ngantuk... nak tdo.. huhu nytezzz..)


salam perantauan... hehe... ^_^

17 budak budak tak puas hati!:

Fadzrul Hisyam said...

Haha...
demi sesuap nasi la konon
hahaha...

aku tgk ko mkn 2 kali ganda jumlah suap aku kot...
haha....

xleh blah ayat sadis ko...mmg polemik tol...kalau USA doktol leh jd txi driver

kat Malaysia engineer (blom ditauliah) jadi driver...

x ke same je...haha

kucai said...

Fadzrul Hisyam>>hahaha... ayat mao power..bajet je tuh.. hehe..
weh.. jgn la pecahkn rhsie kuantiti mkn aku kat dlm blog malu la aku.. aku ni kan mkn cket jek hehehe...

eh2 tol gak kan hehe bakal engineer (insyaAllah) pun bwk taxi pergh krenye malaysia=us la neh..?? hehe.. maju gak kte kan.. hehe..

♥cutebabygirl♥ said...

hahaha..mmg xleh blah baca entri ni..
byk aku nk komen sbnrnye nih!hik3..
1stly,emoticon2 tu cm amk kt blog ak ja..hahhaa~
2nd,aku sbgai lalink hg ni pn kna charge ka klu nak naik keta ang..? (T_T)
3rd,bleh x jgn menipu byk2..
aku dah muntah hijau tau x??hak3.. XD
da la..reply je yg ni dulu..
pnat menaip..
huk3

Nadzirah said...

Aduyai.kdg2 rase mcm kesian.kdg2 rase mcm nak gelak.kdg rase pelik.mcm2 kdg2 dtg bile ak baca entry hg nieh.haha

demi sesuap ns?ak ble paham kot.hg pun cm kurus jek.kena mkn lebih ni.mtk gf hg msk byk2.gurau je taw.hehe~

erm bab teksi meksi tue.ak da mula terkompius.semoga berjaya dgn k.k travel & tours..hehe..nt da maju ble la blanja ak..kan kan kan??hehe

kucai said...

♥cutebabygirl♥>> weh aku dh mg ada la bnda tu cket2 kebetulan sma huhu sb 2 ak pnya xgerak ak pnya gmbaq huhu..
alaa.. kan dh ckp. kalo yg rpt neh xksh pun la.. so xyh nk ngada2 k..?? heehe..
muntah hijau..?? wahhh.. ak kna majukan lagi PENIPUAN AKU agar hg muntah PINK plak kali neh...!!! hahak.. ^_^

Nadzirah>> haha tu r rmai org ckp leh gler bce blog aku sbb sume perasaan leh dtg at onece hahahak... kebetulan je tuh.. hehe... weh.. ak dh mkn byk tao.. tp x bsr2 pun huuhu.. ak mne ade awek.. tnggu ko r masakkn hehe.. hehe jgn la kompius bnde simple je kot cam teksi je r kitorg neh hehe..

hmm blnje...?????????????????

insyaAllah insyaAllah...

(insyaAllah x hahaha) ^_^

kucai said...

♥cutebabygirl♥>> weh aku dh mg ada la bnda tu cket2 kebetulan sma huhu sb 2 ak pnya xgerak ak pnya gmbaq huhu..
alaa.. kan dh ckp. kalo yg rpt neh xksh pun la.. so xyh nk ngada2 k..?? heehe..
muntah hijau..?? wahhh.. ak kna majukan lagi PENIPUAN AKU agar hg muntah PINK plak kali neh...!!! hahak.. ^_^

Nadzirah>> haha tu r rmai org ckp leh gler bce blog aku sbb sume perasaan leh dtg at onece hahahak... kebetulan je tuh.. hehe... weh.. ak dh mkn byk tao.. tp x bsr2 pun huuhu.. ak mne ade awek.. tnggu ko r masakkn hehe.. hehe jgn la kompius bnde simple je kot cam teksi je r kitorg neh hehe..

hmm blnje...?????????????????

insyaAllah insyaAllah...

(insyaAllah x hahaha) ^_^

Fadzrul Hisyam said...

Aku nak nyampok sket...

Kucai neh, mmg mkn banyak gedabak...bak kate aku la...
2 kali lebih banyak dr ape yg aku makan...

tapi sbb dia nih sasau pedas punye orang...kuat ler makan pedas...

mane x nyer...makan byk, makan pedas pon byk2...skali yg 'kuar' pon laju la byk2... mane sempat zat nak serap dlm badan...

sayur pon xmakan sgt...mane nak ade zat besi kasi kuat + cepat tinggi...

hahaha...

p/s: gurau kasar...hehe

♥cutebabygirl♥ said...

weiiiiiiii...
hahahah....
klu ak da smpai muntah pink tu,
mmg tahap plg kritikal ah..
tp kn wei,x baik tau menipu..
berdosa..
nnt masuk api neraka..
ustazah aku kecik2 dulu ckp..
hikhikhik.. =p

Anonymous said...

kalau bab makan pedas aku boleh lawan ko(aku yakin)...melawak n melahar aku suka gak...buat keje lagha pun sma gak..tapi nape aku takleh menipu?owh knape aku tak serasi dalam aspek ini?owh Tuhan bantulah diriku yg jujur ini...kasihanilah si sahabatku yg propaganda ini dan selamatkanlah gadis2 melayu drpda cgkaman beliau(apa aku buat ni?)...huh

kucai said...

Fadzrul Hisyam>> haha ni mg kasar nk kne ko neh mntang2 ko tingi huh ckp byk tingi2 ko pun ko underweight jgk wawawa ^_^ tgk aku xtinggi tp tegap dan macho hua3x (hahaha).. weh nk wat camne sdp kot mkn yg pds huhu tp syg megi mlm 2 cilinye byk rosak kalo x msti sdp huhu...

♥cutebabygirl♥>> hhehe.. yg plg kritikal tu la yg kte nak heheh.. bru best hehhe..."ustazah aku kecik2 dulu ckp.."??????

skrg kamu tu dh BESAR ke..????

KECIK je tgkkkk hihihi ^_^

Nas Azhar>> haha.. hg yakin la sgt.. leh cuba tp lom tntu leh menang. sjrh tlah mmbuktikanya hahaha ^_^
eleleh.. xleh mnipu KONON..
weh. kte bkn bru knl sehari la haha dh brp byk pnipuan yg hg wat dlm idop hg neh hahaha... weh2.. ak xprnah mrosakkn gadis2 malaya ni tao x huhu... hehe..

.::aLep ::. \(^^)/ said...

kucai bela jin dow dlm bdn die..2 psl mkn bnyk..

P/S:sori kucai aku terbocor rahsia kita berdua..aku trpaksa dow..

kucai said...

huhu knp la blog ak neh tlah m'jd medan korang mngutuk gy pemakanan ak yg sihat neh huhuhu.. T_T

ak ckp psl lain la... korang kua tajuk...!! arghhhh...

fatiehah said...

kucai..
senang la aku nk g dating ni..
ko jadi driver..
nant bw ak n pakwe aku yer..
jgn jeles yer..
hak3x..

kucai said...

huh ske2 je nk bg ak jelez.. nk curang dgn aku la tuh...!! huh.. hehehe..

hmm bleh2 xde hal la ko dgn pkwe ko ak caj lebih r.. rm30..!! (spe suro bg ak jelez hehehe)

miSz fitRi said...

kucai~~~
aku xbce abis pon ko nye blog nih...
gileerrrrrrr panjanggggggg....
tp yg smpat bce, psal ko dgn along...
xleh blah...
huuhuhuhu...
smpt gk ko update ey....
nnt aku bek lptop g pekan, aku updtate byk2...
hahahahahaha

kucai said...

perghh.. mmg dasar pemalas la ko neh.. bkn pe pun. update blog jek haha... (jgn mrh ngee)

ha elok la 2.. update la byk2.. sje je ko nk mnyusahkn kitorg kan..?? nk bg kitorg bce byk2.. igt xde keje len ke..?? heheh..

fatiehah said...

la awk ni...
ngan sy pon nk jeles..

abangcomot ♥ babycomey

abangcomot ♥ babycomey